Belgrade - Београд - مدينة بلغراد - 贝尔格莱德市 -

Enjoy!

Belgrado – Belgrade – Beograd

Belgrado is de hoofdstad van Servië en heeft in 2022 bijna 2 miljoen inwoners. Deze grootste stedelijke gebied van de Balkan ligt gelegen aan de samenvloeiing van de rivieren Donau en Sava. Belgrado heeft de status van een bijzonder territoriale eenheid in Servië, die een eigen autonoom stadsbestuur heeft. De stad is onderverdeeld in 10 stadsgemeenten, waarbij “Novi Beograd” de grootste en gemeente Vračar het meest dichtbevolkt is. Vanuit economisch oogpunt, is het ook de belangrijkste knooppunt voor wegen, spoorwegen, internationale rivier- en luchthaven en een telecommunicatiecentrum. Het beslaat 3,6% van het grondgebied van Servië en 1/5 deel van de bevolking woont in Belgrado! Meerderheid van de bevolking is Christelijk-Orthodox en de officiële taal is Servisch. Het klimaat in Belgrado is een gematigd continentaal klimaat met een gemiddelde dagtemperatuur van 12 graden. Het netnummer van Belgrado voor binnenlandse gesprekken is “011” en voor internationale gesprekken +381-11.

Bezienswaardigheden

Ze zeggen vaak, Belgrado heeft een ziel, die moet je gewoon gevoeld en gezien hebben! Belgrado is de thuisbasis van de belangrijkste werken van architectuur, “Kalemegdan” en het fort van Belgrado, talrijke culturele monumenten en archeologische vindplaatsen die getuigen van ontwikkelde beschaving en cultuur van de prehistorie tot heden. In het centrum en omstreken zijn er meer dan 5.500 straten en bijna 50 pleinen. De bekendste straten zijn: Kralja Petra, Vasa Čarapić, Cara Dušana, Jevrejska, Narodnog fronta, Gavrilo Princip, Karađorđeva en natuurlijk de winkelstraten Kneza Mihailova en Terazije. De straat Knez Mihailova is wettelijk beschermd als een van de oudste en meest waardevolle stadsmonumenten.

Toeristische attracties

Als we het hebben over kroonjuwelen hebben, dan is dat zeker Kalemegdan in Belgrado. Dit is de nummer 1 toeristische attractie van de stad bestaande uit de oude citadel, een uitgestrekt park en dierentuin. Adembenemende uitzicht op de bekende rivieren en omgeven door alle soorten marktjes en restaurants maken deze hotspot helemaal compleet! Ben je liefhebber van “Montmartre”? Bezoek dan zeker “Skadarlija” een straat in boheemse sfeer vol met authentieke restaurants, galeries en antiekwinkels in het hart van deze miljoenen stad. Zoals je misschien weet, Servië heeft geen eigen zee, maar wel Ada Ciganlija! Het is een uitgestrekt schiereiland met stranden en recreatieve activiteiten aan de rivier Sava, die in de zomer vol zit met vakantiegangers. Hieronder zullen we alle bezienswaardigheden nogmaals opnoemen.

Feesten in Belgrado!

Je zou er niet bij stil staan, maar Belgrado heeft één van de beste nachtleven ter wereld! Aan de samenvloeiing van de 2 grote rivieren zit het in de zomer aan de oevers vol mensen in overvolle “Splavovi” oftewel feesttenten op het water. Ze beginnen meestal rond middernacht en duren tot ‘s morgens vroeg. Bekende tenten zijn Port, Konzulat, Move, Kartel, River, Tag, The Money en meer! Zoek je juist gezelligheid in het centrum en rondom, dan zijn de bekende cafés, clubs en discotheken zoals Shisha Hill, Dolly Bell, Brodarac, No Stress Caffe, Skyfall, Tarapana, Kasina en The Bank zeker een aanrader.

Onderstaande bezienswaardigheden in Belgrado moet je gezien hebben!

Top 10 bezienswaardigheden

Ontdek

  • Kalemegdan
  • Skadarlija
  • Knez Mihailova
  • Sv. Sava tempel
  • Nikola Tesla
  • Ada Ciganlija
  • Beograd na vodi
  • Musea